En ögoninflammation den drabbar precis som namnet antyder just ögonen. Inte så sällan så drabbas man av en ögoninflammation i samband med att man är förkyld eller att man fått ett virus i ögat. Allergier och föremål som är främmande för ögat kan även det leda till att man utvecklar en ögoninflammation. Något som är viktigt att ha i åtanke om man får en ögoninflammation är att det är något som är väldigt smittsamt – så undvik därför närkontakt med andra för att inte föra smittan vidare.
Med anledning av att ögoninflammation är så väldigt smittsamt så är det också viktigt att man är mer noga än vanligt med sin handhygien. Försök att hålla fingrarna borta från ögonen – i synnerhet om du får inflammationen när du är förkyld! Bara genom att ha en god handhygien så är chansen stor att man slipper en ögoninflammation. Det här är speciellt viktigt för personer som använder kontaktlinser. Slarvar man med rengöringen och hanteringen av sina kontaktlinser så är det mycket lätt att få en ögoninflammation. Bakterier som kan orsaka en ögoninflammation finns också i smink som är avsett för ögonen och det är bland annat därför man inte ska låna ut saker som mascara och ögonfransböjare till någon annan.
Så får du diagnosen ögoninflammation
För att man ska kunna bli diagnostiserad med en ögoninflammation så måste en läkare titta in i ögat med ett så kallat ögonmikroskop – alternativt med ett speciellt förstoringsglas. På så vis så kan läkaren se om ögonvitorna är röda. Det syns främst i ytterkanterna av ögonen vid en inflammation. Om ögat tåras mer än vanligt och är lite kladdigt då indikerar detta också på att man har fått en ögoninflammation. Om till exempel ögonlocken känns kletiga på morgonen och man har svårt att öppna ögonen så är även det ett tecken på ögoninflammation. Många som blir sjuka känner att ögat är ömt och ibland en del svullet. En del som får ögoninflammation blir dessutom mer känsliga för ljus.
Undersökning vid en ögoninflammation
Det är inte så farligt att få en ögoninflammation och det är relativt enkelt att få bukt med det och att bota sjukdomen. Men för säkerhets skull så behöver en läkare ge dig diagnosen och det är bland annat för att några andra sjukdomar ska kunna uteslutas.
Läkaren som undersöker dig tittar först på ögonvitorna och kan då också ta hjälp av en liten lampa som lyser in i ögat. Därefter så får du sätta hakan och pannan mot två stöd för att läkaren ska kunna undersöka ögat med ett ögonmikroskop också. Då får man inte blinka! Genom mikroskopet så kan din läkare se ytan på ögat såväl som inne i ögat. Det gör inte ont att gå igenom den ögonundersökningen – dessutom så går det ganska snabbt också. Vanligtvis tar det inte mer än ett par minuter.
Behandling för vuxna och barn vid ögoninflammation
Vanligtvis så brukar en ögoninflammation gå över relativt snabbt av sig själv. Många inflammationer har en förmåga att läka helt på egen hand utan någon som helst behandling. Det som är viktigt är dock att man är noga med att hålla ögat rent och att man tvättar ögat med en helt vanlig bomullskompress och lite ljummet vatten. En del upplever att kallt kamomillte på en bomullsrondell kan hjälpa till att lindra smärtan lite också. Använder man smink vanligtvis så bör man undvika detta helt och hållet medan man har en ögoninflammation och om man brukar använda kontaktlinser så ska man undvika detta också.
När din ögoninflammation är över så bör du köpa ny mascara och eyeliner medan du kan ta och vässa din kajal och övriga pennor för ögonsminkning. Ett bra tips är också att byta örngott varje natt vid en ögoninflammation.
Komplikationer vid en ögoninflammation
Skulle man drabbas av en ögoninflammation så brukar den gå över av sig själv efter ett par dagar – om man är noga med hygien och tvättar ögonen noga, vill säga. Glöm inte att byta handdukar också varje dag. Komplikationer i samband med en ögoninflammation är ovanliga men en del kan känna hur tillståndet inte förbättras efter ett par dagar och om så är fallet så brukar antibiotika sättas in efter cirka en vecka. I vissa fall kan nämligen ögoninflammationen sprida sig och även då till hornhinnan vilket är väldigt smärtsamt.
Tips för att undvika en ögoninflammation
- Håll ögonen rena – peta aldrig med dina fingrar i ögonen. Använd tops i stället!
- Badda dina ögon med en kompress och använd inte någon tvål nära dina ögon.
- Använder du kontaktlinser så är det väldigt viktigt att vara riktigt noga med hygienen.
- Vid användning av kontaktlinser så minskar du risken genom en noggrann rengöring.
- Tvätta alltid händerna ordentligt med tvål och vatten innan du hanterar dina linser och rengör noga etuiet.