Magsjuka är vanligtvis inte något direkt farligt – även om det dock kan innebära otrevliga besvär som kommer väldigt snabbt med illamående, kräkningar och diarré. Majoriteten av de som blir magsjuka behöver bara vila sig och se till att få i sig ordentligt med vätska för att bli bättre ganska så snabbt. Dock finns det en del tillfällen då magsjukan är så pass allvarlig att det kan krävas att man uppsöker sjukvård. Det brukar framförallt vara om barn under ett år drabbas av magsjuka, liksom äldre eller personer som lider av ett nedsatt immunförsvar.
Symtom på magsjuka
Om du drabbas av magsjuka så brukar sjukdomen komma ganska så snabbt och hålla i sig i ett par-tre dagar för att sedan gå över helt av sig själv.
Vanliga symtom på att man har magsjuka är:
- Man känner sig illamående.
- Man lider av kräkningar.
- Man har diarré.
- Man har ont i magen.
I vissa fall så kan man också få feber i kombination med symtomen ovan. Om man förlorar mycket vätska, är trött och svag, har blod i avföringen, har svåra magsmärtor, har diarré i mer än en vecka eller kräks i mer än ett dygn så ska man ta kontakt med sin vårdcentral. Tecken på att man har vätskebrist när man är magsjuk är att man känner sig torr i munnen och att urinen är mörkfärgad.
Så smittar magsjuka
Här i Sverige så brukar magsjuka bero på någon slags virusinfektion såsom till exempel ”calicivirus” (vinterkräksjuka). Det här viruset det smittar väldigt lätt och om en person i familjen drabbas eller ett barn på förskolan får vinterkräksjukan så är risken stor att ännu fler smittas. Dock så kan magsjuka också bero på bakterier som man får i sig via mat och dryck som inte hanterats på rätt sätt. Maten kanske har tillagats med en temperatur som är för låg. Även smutsiga skärbrädor och köksredskap kan sprida sådana bakterier. Den vanligaste bakterien som ligger bakom magsjuka är c”ampylobakter”.
Tvätta händerna noga när du är magsjuk.
- Barn som går i förskolan ska stanna hemma i minst två dygn efter den senaste kräkningen eller diarrén. För barn i skolan och dig som jobbar gäller minst ett dygn.
- Tvätta händerna med tvål innan du ska äta och efter dina toalettbesök. Enbart handsprit räcker inte när det gäller viruset som sprider vinterkräksjuka!
- Använd en egen handduk – alternativ engångshanddukar.
- Laga inte mat om du är magsjuk – eller om du har variga sår på fingrarna.
Behandla magsjuka hemma
Eftersom magsjuka för det mesta går över av sig själv kan man behandla sjukdomen hemma på egen hand. Om man inte lider av vätskebrist – då kan man behöva uppsöka sjukhus. I och med att de flesta som blir magsjuka har blivit dåliga på grund av bakterier så brukar det inte bli aktuellt med någon antibiotika. Det kan däremot vara bra att dricka vätskeersättning som går att köpa på nätapotek med hemleverans.
Magsjuka på grund av virus
- Calicivirus: Även kallat vinterkräksjukan. Detta är en väldigt vanlig magsjukdom och den är också väldigt smittsam då det kan räcka med en enda droppe från en kräkning för att nästa person ska bli sjuk. Inkubationstiden för vinterkräksjuka är mellan 12 och 48 timmar. Vanliga symtom är kräkningar, diarré, ont i magen, huvudvärk och feber.
- Rotavirus: Hos små barn brukar rotavirus leda till magsjuka – det är främst barn mellan sex månader och två år som blir sjuka på grund av rotaviruset. Dock finns det också varianter på viruset som kan drabba vuxna människor. Även detta virus smittar lätt. Symtom är bland annat kräkningar, diarré och ibland feber.
Magsjuka på grund av bakterier
Campylobakter: Den vanligaste bakterien som orsakar magsjuka i Sverige är ”campylobakter”. Orsaken till att man blir magsjuka av denna bakterie brukar vara bland annat kyckling som inte är tillagad ordentligt. Även sallad kan bli en smittbärare om man använder samma skärbräda till kött först. Likaså kan vatten innehålla denna bakterie. Symtom är bland annat hög feber, diarré och ont i magen.
Salmonella: Om man åker utomlands kan det hända att man drabbas av magsjukan salmonella. Det finns flera varianter på salmonella. Ibland kan det innebära lindriga besvär medan andra får hög feber och diarré. Salmonellabakterier finns i avföring och smittar via mat och vatten.
Shigella: Kan också kallas för dysenteri. Även denna bakterie drabbar främst personer utomlands då den sprids med förorenat vatten och mat som inte är tillagad på rätt sätt. Vanliga symtom är magknip, diarré med inslag av blod och feber.
EHEC: EHEC är bakterier som finns hos nötkreatur och smittar via både förorenat vatten och livsmedel. Vanliga symtom på denna bakterie är diarré (ofta med inslag av blod), magknip och eventuellt feber.
Sjukdomar som ger ont i magen
Det finns också olika sjukdomar som kan drabba buken som kan innebära att man känner sig magsjuk och därmed har kräkningar och diarré ofta. Även vissa läkemedel kan ge dessa besvär så om man inte känner sig bättre bör man boka en tid hos en läkare för att bli undersökt.
Aldrig trevligt med magsjuka. Ser alltid till att tvätta händerna noga när jag varit och handlat mat och man kommer hem med den igen. Tvättar mig alltid noga också innan jag hämtar barnen på dagis då de kan vara extra känsliga för magsjuka.