Det finns flera olika sorters allergier som kan drabba både barn och vuxna. För att komma underfund med huruvida man är allergisk eller inte så görs en så kallad allergiutredning. På så vis kan man få veta vad det är man är allergisk mot. Under utredningen är det viktigt att man är noggrann när man berättar för sin läkare om vilka problem man upplever att man har, i vilket samband man märker av besvären och var det känns eller syns på kroppen.
Inför en allergiutredning
Om man misstänker att man är allergisk mot någonting men inte vet vad det är kan man alltså gå igenom en allergiutredning. Detta gör man hos en barnläkare eller via en vårdcentral beroende på hur gammal man är. Dock sker vissa utredningar av allergier på specialmottagningar. I vissa fall kan man behöva gå igenom en eller flera undersökningar för att läkaren ska kunna fastslå vad det är man är allergisk mot.
Använder man någon form av läkemedel eller medicin mot någon allergi kan det hända att man måste göra ett uppehåll. Detta berättar läkaren för dig – om inte så får man rådfråga innan utredningen börjar. Har man ett barn som man vill undersöka följer man som förälder med vid undersökningen.
Det finns som sagt ett brett antal allergier och för att få reda på några av de vanligaste görs följande undersökningar:
- Blodprov
- Pricktest
- Födoämnesprovokation
- Lapptest
Förutom det man upplever som besvär orsakade av sin eventuella allergi är det viktigt att man berättar om man har exempelvis eksem eller astma också. Likaså kan man nämna om någon släkting i sin närhet har detta.
Blodprov vid allergier
Finns det misstanke om att man är allergisk mot ett ämne som finns i luften brukar en allergiundersökning börja med ett så kallat screeningblodprov. På så vis får man veta om man reagerar på några av alla vanliga ämnen som finns i luften. Visar det sig att blodprovet är positivt har läkaren möjlighet att förfina och gå djupare i provtagningen. På så vis blir det möjligt att se om det existerar några allergiantikroppar som rör de ämnen det finns misstanke om allergi om.
Pricktest på huden eller på underarmen.
Ett pricktest betyder att man genomgår en undersökning där läkaren ser den allergiska reaktionen på huden. Testet går på ett par minuter och går ut på att man får en lösning av olika misstänkta allergiframkallande ämnen på underarmen. När en sjuksköterska har droppat lösningen på armen rispar han eller hon ett litet ytligt hål med en nål på huden. Visar det sig att området på huden börjar svullna och klia och kanske bli rött är det en indikation på att man är allergisk.
Lapptest vid eksem
Lider man av eksem av något slag kan det hända att man lider av någon slags kontaktallergi. Då lägger läkaren en liten dos av ämnet man kan tänkas vara allergisk mot på ens hud. Sedan täcks området med tejp. Utvecklas en hudrodnad är det möjligt att man är allergisk mot det ämnet.
Utredning av matallergi
För att komma underfund med om man är allergisk mot någon särskild råvara eller mat av något slag får man gå igenom någonting som kallas för födoämnesprovokation. Till att börja med får man utesluta det man tror sig vara allergisk mot från sin kost under en bestämd tid. Sedan får man små doser av det misstänkta livsmedlet igen som tros vara roten till ens besvär.
Tiden efter en allergiutredning
Att genomgå en allergiutredning är smärtfritt och man mår precis som vanligt när man är klar. Hur snabbt man får svar på om man är allergisk mot någonting varierar. Ibland får man ett besked direkt medans det ibland kan krävas att proverna analyseras vidare.
Tiden eller perioden efter att en allergi har blivit fastställd innebär ibland en del livsförändringar, allt från enklare till en del besvärliga förändringar. Har man fått en allergi som är vanlig framförallt i hemmet som till exempel någon form av kemikaliallergi eller liknande, så finns där hjälpmedel att införskaffa.
Något som har blivit allt vanligare är elektroniska luftrenare som kan rena inomhusluften på giftiga kemikalier och liknande. Många av dessa luftrenare är dessutom godkända och rekommenderas att användas enligt Astma och Allergiförbundet själva.