Hepatit A
Hepatit A är en sjukdom som enbart kan drabba människor och den orsakas av ett virus som gör att levern blir inflammerad. Det är främst på grund av att mat och dryck har kontaminerats med viruset som gör att människor smittas, när de i sin tur äter eller dricker infekterade produkter och därmed får hepatit A. Om man blir smittad och får hepatit A så kommer viruset sen ut ur kroppen via avföringen. Därför är det viktigt att vara noggrann med att tvätta händerna ordentligt när man infekterats för annars kan man lätt föra vidare smittan till både mat och dryck.
Hepatit A är en sjukdom som går över helt av sig själv efter ett par veckor. Majoriteten av de som drabbas blir friska men många upplever dock en väldig trötthet under en ganska så lång period efteråt.
Symtomen på hepatit A
Om man får hepatit A så är det tre olika faser som man går igenom:
- Det känns som en influensa och man får huvudvärk, feber, känner sig trött och upplever att det värker i hela kroppen.
- Man har ingen som helst aptit, men man mår illa och kan även kräkas.
- Man kan märka att huden och ens ögonvitor blir gula. Ibland får man också en ledvärk.
Behandling mot hepatit A
Om man smittas av hepatit A så finns det inte någon behandling man kan få. Men det är en sjukdom som går över helt av sig själv. Man kan dock smitta andra och man smittar som allra mest när ens hud börjar bli gulaktig i färgen.
Hepatit A är ett virus som går på levern och det leder till en leverinflammation. Detta innebär att ens lever inte kan bryta ner en hel del ämnen som vanligt och det i sin tur gör att levern får allt svårare att ta hand om till exempel alkohol och läkemedel.
Undvika att få hepatit A
För att minska risken och skydda sig själv mot hepatit A så kan man vaccinera sig. Om man umgås med någon i sin närhet som har drabbats av hepatit A så är hygienen också viktig. En sjuk person får absolut inte dela varken mat eller dryck med några andra och det finns ett antal andra regler som den sjuke måste följa för att inte i sin tur sprida smittan vidare.
Är det så att man är utomlands i ett land där hepatit A är vanligt så ska man absolut vara noga med att undvika att äta råa grönsaker liksom att använda sig av is eller äta glass. Äter man frukt och grönsaker som är sköljda i vatten som är förorenat så är risken stor att man får i sig viruset.
Hepatit B
Hepatit B orsakas också det av ett virus och precis som med hepatit A så antastar det viruset levern och skapar en inflammation. Viruset som gör att man får hepatit B finns dock inte bara i levern utan också i blodet samt i andra kroppsvätskor. Får man in blod i kroppen från någon som är smittad med hepatit B så kan man bli smittad liksom vid ett oskyddat samlag. Det räcker med väldigt liten mängd blod för att man ska bli smittad, så som till exempel via en delad spruta.
Om man smittats och får hepatit B så kan det dröja allt från en två till sex månader innan man ens märker av några symtom. Dock kan man ändå börja smitta andra redan sex veckor innan man själv blir sjuk och likaså kan man smitta andra under flera månader efter att man själv har blivit frisk.
I princip alla som smittas och får hepatit B blir friska igen – dock så finns det också personer som får leva med den här sjukdomen under hela livet och då handlar det om en kronisk hepatit B. Det går att leva ett helt normalt liv med en kronisk hepatit B, men då bör man alltid ha smittorisken i åtanke och undvika att belasta levern med alkohol.
Symtom på hepatit B
Precis som med hepatit A så är symtomen på hepatit B även den indelad i tre olika faser som de flesta sjuka går igenom.
De tre faserna vid hepatit B är:
- Det känns som att man har fått en influensa och man får huvudvärk och feber, man känner sig trött och märker hur kroppen värker.
- Man tappar aptiten och kan känna sig illamående. Ibland kan man även kräkas också.
- Ens hud och ögonvitorna får en gul nyans.
När man har blivit frisk från hepatit B så känner man sig trött under en lång period efteråt.
Behandling av hepatit B
Hepatit B är en sjukdom som normalt brukar gå över helt av sig själv och det brukar inte heller krävas någon direkt behandling. Vid hepatit B kan ens lever inte bryta ner ämnen lika effektivt som vanligt och den blir därför mer känslig och man bör undvika en del olika mediciner liksom alkohol.
Hepatit B är ett virus som finns i blodet och kroppsvätskor. Det är en väldigt smittsam sjukdom och mellan 100 och 200 personer i Sverige får en så kallad akut hepatit B varje år. Främst då via samlag och när narkotikamissbrukare delar på sprutor.
Undvika att få hepatit B
För att man ska minska risken att smittas av hepatit B och skydda sig så bör man överväga att vaccinera sig. I vissa landsting i Sverige så är vaccination mot hepatit B redan en del av det allmänna vaccinationsprogrammet. Är man i kontakt med en person som bär på hepatit B så måste man vara mycket noggrann med hygienen för att inte bli smittad själv och sen föra den vidare. Har man fått hepatit B så är man tvungen att följa vissa regler för att minimera risken för att smitta andra.
Man blir som sagt vanligtvis frisk från hepatit B utan behandling och om man har haft sjukdomen och sen tillfrisknat så kan man inte längre få hepatit B. Då är man immun mot det hela livet ut. Kronisk hepatit B är däremot något som kan leda till skrumplever.
Hepatit C
Hepatit C är också det en leverinflammation som bryter ut på grund av ett virus man smittats av. Den här sjukdomen sprids via blodet och den främsta orsaken till att man blir sjuk av hepatit C har att göra med att man via orena sprutor delar droger. Vid enstaka tillfällen så kan hepatit C även spridas genom samlag, alternativ i vissa fall när man får blod från en blodgivare som bär på sjukdomen och som inte har genomgått en kontroll.
Det finns både akut och kronisk hepatit C. Om man är i den akuta fasen så är det inte särskilt vanligt att man direkt uppmärksammar sjukdomen och den kan gå över helt utan någon som helst behandling. Mer än 50 procent av alla dem som får hepatit C har kvar infektionen i mer än ett halvår efteråt och då kallas det för en kronisk hepatit C.
Får man hepatit C så är man tvungen att efterfölja vissa regler och det har att göra med att det här är en så kallad allmänfarlig sjukdom. Om man behandlar hepatit C med mediciner så kan man bli helt frisk igen.
Symtomen på hepatit C
När det gäller sjukdomen hepatit C så kan man märka av en hel del olika symtom – det varierar nämligen en hel del från person till person som drabbas av det här viruset. Dock så får majoriteten av de smittade inte några som helst symtom alls. Men ungefär en tiondel av alla som smittats och får hepatit C kan märka av en del influensaliknande symtom såsom huvudvärk, feber och trötthet. En del blir även illamående, får en dålig aptit och kan även kräkas en del. Liksom vid både hepatit A och B så blir huden och ögonvitorna också gulaktiga vid hepatit C. Om man får hepatit C så måste läkaren som upptäcker det rapportera det till en smittskyddsläkare samt till Folkhälsomyndigheten.
- Akut hepatit C: Det finns inte någon speciell behandling om man drabbas av akut hepatit C. Men har man inte blivit helt frisk efter tre månader så får man gå på kontroller och eventuellt få en vidare behandling. I enstaka fall kan man dock få livshotande symtom vid hepatit C såsom leversvikt. Då får man en behandling på sjukhus.
- Kronisk hepatit C: Vid en kronisk hepatit C så får man en behandling med läkemedel. Med medicin så kan man hämma tillväxten av viruset och på så vis bli botad.
Innan man får en behandling för hepatit C så behöver man först gå på en läkarundersökning för att det ska kunna fastställas vilket virus man har. Vid en undersökning så kan läkarna även se hur allvarlig skada ens lever har tagit av det. Det finns även en del biverkningar som man kan drabbas av när man får den här behandlingen vid hepatit C och det kan bland annat vara att man blir trött, man kan bli känslig mot solen och man kan också få en del hudutslag och huvudvärk.
Nu skall jag genast boka tid för vaccinering mot Hepatit A och B innan jag beger mig ut på resa. Detta vill man ju inte drabbas av när man kommer hem igen…