Fetma är ett riktigt folkhälsoproblem i dag och drabbar personer som stoppar i sig mer mat jämfört mot hur mycket de förbränner. Det finns flera olika orsaker till att någon drabbas av fetma och hit räknas allt från livsstil till miljö och till och med arvsanlag.
En person som har fetma riskerar också att få flera olika följdsjukdomar som till exempel diabetes typ 2 och högt blodtryck. Även lederna tar stryk av belastningen som alla extra kilon innebär. Oavsett ålder så kan du få fetma – därför är det viktigt att föräldrar är särskilt uppmärksamma kring sina barns vikt.
Symtom på fetma
Det är viktigt att komma ihåg att övervikt inte är samma sak som fetma – för att du ska veta om du ligger i riskzonen för att blir ohälsosamt överviktig så kan du bland annat mäta ditt midjemått. Du kan också räkna ut kvoten mellan din midja och din höft för en sådan indikation. Majoriteten brukar dock använda BMI – ”Body Mass Index”. Detta mått bygger på förhållandet mellan längden och vikten.
- 16 eller mindre: du är väldigt underviktig.
- 16,1 – 19: du är lite underviktig.
- 19,1 – 25: du är normalviktig.
- 25,1 – 29,9: du är överviktig.
- 30 och över: du lider av fetma.
Behandling av fetma
Om du lider av fetma så kan du påverka din situation med en egen behandling och det handlar kort och gott om att ändra kosten så att du äter mer nyttigt, regelbundet och varierat. Kombinera dina nya kostvanor med daglig motion för att nå resultat snabbare. Lyckas du inte på egen hand så kan du gå med i särskilda grupper till exempelvis via vårdcentraler, grupper där du får stöd och hjälp med att förändra dina vanor.
I dag finns det faktiskt också speciella läkemedel mot fetma och pulver som innehåller väldigt få kalorier som du blandar med vatten och dricker i stället för att äta fast föda. Det kan vara ett sätt att kicka i gång en bättre livsstil om du lider av fetma. För en del som har riktigt svår fetma så krävs det en operation för att minska magsäcken.
Om du vill komma i gång och förbättra din levnadssituation men inte vet hur du ska förändra din kost så finns det faktiskt möjlighet att beställa färdiga matkassar. I dag finns det flera olika slags matkassar som levereras hem till dig en dag i veckan med färdiga recept och ingredienser. Det finns allt från LCHF-matkassar till vegetariska och GI-kassar. Testa olika för att hitta en nyttig matkasse som du gillar och som fungerar för just dig.
Nyttigt fett som kroppen behöver
Din kropp är en maskin som fungerar fantastiskt. Den reglerar nämligen förbränningen och håller hela tiden koll på förråden med kolhydrater som ständigt är konstanta. Fett kan din kropp dock lagra i överflöd och det har att göra med att detta är något som kroppen ser som en effektiv reserv med energi som den kan ta av om ett behov skulle uppstå.
Majoriteten av fettet i kroppen finns under huden – dock finns det också en del som sitter runt kroppens inre organ och det gäller främst buken. Förutom att fett är en energireserv hjälper det till att skydda kroppen mot bland annat kyla och stötar.
Fett som inte kommer till nytta
I den rika västvärlden förekommer ytterst sällan svältsituationer och faktum är att människor i dag oftare dör på grund av fetma än undernäring. Förr i tiden arbetade de flesta människor mycket mer fysiskt till skillnad från i dag när många arbeten sker stillasittande. Därför lagrar kroppen mer fett och det i sin tur leder till fetma om du inte kontrollerar ditt kaloriintag och tränar regelbundet. Fetma är dåligt på flera sätt för kroppen – all extra vikt belastar flera olika system i kroppen och du blir lätt överansträngd.
Fetma är också en bidragande orsak till att du får följdsjukdomar som kan vara livshotande.
Följdsjukdomar av fetma:
- Högt blodtryck
- Diabetes typ 2
- Åderförkalkning
- Gallsten
- Sömnapné
- Olika former av cancer
- Demens
- Belastningsskador på leder
- Förfettning av levern
- Sämre livskvalitet – leder till depression
Fetma – ett modernt folkhälsoproblem
Det är inte bara i Sverige som fetma är ett ständigt växande problem trots medvetenheten om det. Även i övriga delar av världen är fetma ett stort så kallat folkhälsoproblem. Detta innebär alltså att mer än 1 procent av befolkningen lider av det. I Sverige är nästan hälften av befolkningen överviktiga och då ska det även tilläggas att andelen personer med fetma ökar. Detta gäller i synnerhet personer mellan 45 och 64 år.
Orsakerna till att allt fler lider av fetma i dag har att göra med både ärftliga faktorer och att vi i dag har en annan livsstil än förr. Vi äter helt enkelt mer (och onyttigt) än förut och rör oss mindre än för bara tio år sedan, vi åker bil, sitter stilla på jobbet och ser sedan på tv sittandes i soffan.
Andra faktorer som spelar in som ökar risken för fetma:
- Vi äter vid oregelbundna tider.
- Vi är mer stressad än förr i tiden.
- Portionerna blir större och större.
- Vi dricker mer sötade drycker.
- Vi äter mat som innehåller fler kalorier.
Som överviktig, så känner jag starkt igen mig i diskussionen om de utmaningar och risker som är förknippade med fetma. Det är viktigt att folk inser att fetma inte bara handlar om estetiska frågor, utan framförallt om hälsorisker som diabetes, hjärtsjukdomar och andra allvarliga tillstånd.Som någon som själv brottas med viktproblem, känner jag mig inspirerad att fortsätta arbeta mot ett hälsosammare liv och uppmuntrar andra att göra detsamma.