Diabetes är en sjukdom som du får leva med hela livet om du drabbas av den. Om du får diabetes så innebär det att kroppen inte längre tillverkar något insulin vilket leder till att du får för mycket socker i blodet.
Insulin är ett slags hormon som krävs för att cellerna ska ha förmågan att ta upp sockret som finns i blodet. Det finns flera symtom på diabetes typ I så som att man känner sig trött väldigt ofta, man har ingen energi, man går ner i vikt snabbt, man behöver gå på toaletten och kissa mer frekvent och man känner sig ofta törstig.
Det finns flera olika typer av diabetes som kallas för diabetes typ I och typ II samt graviditetsdiabetes. Just diabetes typ I är till viss del ärftligt och sjukdomen brukar uppenbara sig redan under barndomen eller i tonåren.
Symtom på diabetes typ I
- Man går och kissar ofta.
- Man är väldigt törstig.
- Man känner sig trött och orkeslös.
- Man mår illa.
- Man har ont i magen.
- Man kan lukta likt aceton i munnen.
- Man går ner i vikt snabb.
- Man ser sämre och suddigt.
Symtom på diabetes typ II
- Man blir trött och orkeslös.
- Man är väldigt törstigt.
- Man kissar ofta och mycket.
- Man ser sämre.
- Man får klåda i underlivet.
Så behandlas diabetes typ I
Diabetes är som sagt en kronisk sjukdom som man får leva med. Det ska tilläggas att det i dag finns bra behandlingsmetoder som kan anpassas i mångt och mycket efter sin livsstil och sina rutiner. När man behandlas för diabetes typ I görs det genom att man får ta insulin som hjälper cellerna att ta upp sockret i blodet vilket gör att blodsockervärdet håller sig på en bra nivå.
Två alternativ för att ta insulin
Pennor eller pump med insulin vs. Spruta med insulin
I dag finns det två alternativ när man ska ta insulin och det är med hjälp av en spruta i antingen magen eller låret och insulinpumpar som man har i ett bälte på kroppen. Pumpen är i sin tur kopplad med en liten plastslang som går till en nål som sitter på magen. Insulinpumpen doserar sen små doser insulin till kroppen under dagen.
Det finns olika sorters insulin där den stora skillnaden är hur snabbt man känner av effekten men också hur länge den sitter i. Beroende på hur ens vanor ser ut går det alltså att anpassa med insulin efter detta. Doserna med insulin varierar nämligen mellan olika personer och deras blodsockervärde. Även hur mycket man motionerar och vad man stoppar i sig i matväg påverkar.
Lär dig kontrollera blodsockervärdet
När man får veta att man har diabetes typ I så behöver man lära sig att få kontroll över sitt blodsockervärde – alltså hur mycket socker man har i blodet. Värdet ökat i samband med att man äter och det sjunker när man är aktiv och exempelvis tränar. Då påverkar givetvis också vad man har ätit och hur pass intensivt man tränar.
Man får lära sig hur man mäter sitt blodsockervärde på egen hand enligt följande:
- Man sticker sig i fingertoppen och får ut en bloddroppe.
- Man håller en mätsticka mot bloddroppen så att det sugs in.
- Man stoppar stickan i en blodsockermätare.
- Man får resultatet på sitt blodsockervärde.
När man har diabetes typ I får man gå på regelbundna kontroller hos sin läkare för att man ska veta att allt är i sin ordning. I början kan man också få skriva en så kallad diabetesdagbok för att man ska lära sig att dosera insulinet rätt. Hur det går till och vad man ska titta på får man veta av sin läkare i samband med diagnosen.
Undersökning av diabetes typ I
Om man misstänker att man har diabetes typ I får man lämna blodprov och urinprov hos sin läkare. Med blodprovet P-glukos kan ens läkare se hur sockerhalten ser ut i blodet. Ibland kan man behöva lämna flera prover för att utesluta diabetes typ II. Om ens kropp bildar antikroppar mot cellerna i bukspottskörteln som tillverkar insulin har man diabetes typ I och inte typ II.
Behandling av diabetes typ II
Diabetes typ II innebär att ens kropp har svårt att reglera sockerhalten i blodet på egen hand. När man får denna typ av diabetes så brukar symtomen komma sakta. Man kan själv påverka sitt blodsockervärde. Genom att motionera regelbundet och äta hälsosam mat kan man sänka blodsockervärdet. Dock kan man behöva medicin också. Till skillnad från diabetes typ I så brukar diabetes typ II utvecklas först i vuxen ålder.
Med hjälp av särskilda läkemedel kan kroppen sänka blodsockervärdet så att det är mer likt en persons blodsockervärde som inte har diabetes. I samband med diabetes typ II är det också viktigt att jobba förebyggande och behandla högt blodtryck och höga blodfetter.
För att behandla diabetes typ II kan man behöva blodsockersänkande medicin. Det brukar vara tabletter. Men det finns olika slags läkemedel inom denna kategori som verkar på olika sätt. Vilken sort man får har bland annat att göra med hur mycket man väger och ens njurars funktion. Det kan också bli aktuellt med behandling med insulin vid diabetes typ II liksom vid diabetes typ I.
Undersökning av diabetes typ II
Om man misstänker att man har fått diabetes typ II får man lämna blodprov och urinprov hos en vårdcentral som visar om man har diabetes. Blodprovet visar dock inte vilken typ man har. Men om man är över 40 år gammal och har bukfetma i någon utsträckning och dessutom diabetes typ II i släkten är sannolikheten att man har diabetes typ II störst. För att man ska få veta vilken typ av diabetes man har så kan man behöva lämna ännu fler prover till sin läkare som också vill veta om man har förhöjt blodtryck och förhöjda blodfetter.