Crohns påverkar tjock- och tunntarmen.
Crohns är en sjukdom som drabbar mag- och tarmkanalen – vanligtvis så är det då den nedre delen av tunntarmen och den övre delen av tjocktarmen som drabbas. Inflammationen visar sig med en del olika symtom såsom magknip i samband med att man äter och diarré. Crohns sjukdom kan också göra att man går ner i vikt. Om man får Crohns sjukdom får man leva med den – men med hjälp av behandling kan man få ett behagligt liv ändå. Beroende på vilka problem man upplever så kan det räcka med behandling med läkemedel medan en del har så pass allvarlig Crohns att det blir tal om en operation.
Crohns sjukdom går i skov och är mer aktiv under vissa perioder. Majoriteten av alla de som får den här sjukdomen är mellan 18 och 30 år. Orsaken till varför vissa får Crohns sjukdom är dock inte helt fastlagd men forskarna tror att sjukdomen bryter ut på grund av yttre faktorer och till en viss del arvsanlag.
Symtom för Crohns sjukdom
Magvärk är ett vanligt symptom vid Chrons.
Det finns flera symtom som kan vara tecken på att man har Crohns sjukdom. Beroende på vilken del av tarmen som är drabbad och hur stor inflammationen är så varierar också symtomen.
Vanligast är:
- Man får ont i magen när man har ätit.
- Man får diarré – och ibland blod i avföringen.
- Man går ner i vikt för att kroppen inte tar upp näringen ordentligt.
- Man blir trött och känner sig allmänt sjuk.
- Man får bölder kring ändtarmsöppningen.
Mindre vanliga symtom på Crohns sjukdom:
- Bukhinneinflammation.
- Smärta runt ändtarmsöppningen.
- Stopp i tarmen.
- Besvär med munsår, huden och lederna.
Om man ser att man har blod i avföringen och om man får ont i magen kombinerat med feber och diarré ska man kontakta sin vårdcentral eller åka direkt till närmaste akutmottagning.
Undersökning av Crohns sjukdom
När man kommer till en läkare som har aningar om att man lider av Crohns sjukdom får man en remiss till en så kallad gastroenterolog som är specialiserad på tarmarna. Man kommer där att få berätta om sina besvär och därefter känner läkaren på magen samt med ett finger i ändtarmen. Undersökningen går relativt snabbt – ett par minuter krävs och det gör inte ont. Däremot kan det naturligtvis kännas lite obehagligt.
I samband med ens besök hos läkaren så brukar det också innebära att man lämnar både blodprover och avföringsprover. Visar resultatet att det finns risk att man har Crohns sjukdom så görs det ytterligare undersökningar för att fastställa det.
Undersökningar som:
- Rektoskopiundersökning: Läkaren tittar in i ändtarmen.
- Koloskopi: Läkaren undersöker tjocktarmens slemhinna med en speciell slang. Här är det också möjligt att ta vävnadsprover.
- Magnetkameraundersökning: Läkaren kan på så vis bedöma hur pass utbredd sjukdomen är.
- Datortomografi: Här kan läkaren se om det finns komplikationer så som stopp i tarmen.
- Kapselendoskopi: Man får svälja en pytteliten kamera som fotograferar inne i tarmen.
- Röntgen: Visar kontrast i tarmen för att se om det finns en inflammation eller förträning.
Behandling av Crohns sjukdom
Mer eller mindre alla som får Crohns sjukdom behöver behandling för att minska inflammationen så mycket som möjligt. Med behandling så minskar också risken för återfall. Behandlingen av Crohns sjukdom kan vara mediciner, operation eller en kombination. Varje fall av Crohns är individuellt och det innebär att ens behandling kan se olik ut mot en annan patients.
Nedan följer exempel på läkemedel som används vid behandling av Crohns:
- Inflammationsdämpande: Kortison hjälper till att minska inflammationen. Dos och tid med sådan medicin varierar och brukar ges via spruta vid akuta fall. Annars ges medicinen som tablett.
- Påverkar immunförsvaret: För att minska inflammationen kan läkemedel som påverkar ens immunförsvar också ordineras. Är man gravid är det viktigt att prata med sin läkare – likaså om man ammar.
- Minskar risken för återfall: När man har motat tillbaka Crohns sjukdom kan man få medicin som minskar risken att man får ett återfall.
- För inflammationer i tarmarna: Det finns också läkemedel som dämpar inflammationer i tjocktarmen och ändtarmen med ett ämne som heter 5-ASA.
- Antibiotika: För att lindra symtomen av Crohns sjukdom kan man få antibiotika – detta påverkar dock inte själva grundsjukdomen.
- Medicin mot diarré: Har man mycket diarré och läckage från ändtarmen kan det bli aktuellt med medicin mot detta som bland annat gör avföringen mer fast igen.
Behandling av Crohns med operation
Lider man av väldigt svåra besvär på grund av Crohns sjukdom kan det också bli aktuellt med en operation. Det kan också vara ett alternativ om man upplever svåra biverkningar av medicinerna. Får man ofta stopp i tarmen, varbildningar, blödningar och fistlar kan man också behöva opereras. Innan en operation är det viktigt att man försöker sluta röka om man gör detta. Då kommer såren att läka snabbare och dessutom återhämtar man sig snabbare efter sin operation.
När man opereras för Crohns sjukdom så tar läkaren helt enkelt bort den del av tarmen som är sjuk. Därefter kopplar läkaren ihop ändarna igen och syr ihop dem. Dock går detta inte att genomföra hos vissa personer som är väldigt sjuka och då kan det behövas en stomi för ens avföring tills man blir bättre igen. Då sker en ny operation vid ett annat tillfälle då läkaren syr ihop tarmändarna i stället.
Näring och vitaminer vid Crohns sjukdom
Ens kost spelar en stor roll när man har Crohns och det kan också påverka vilka symtom man lider av. En del råvaror och livsmedel är alltså bra att undvika och vilka det är varierar från person till person. Men det är naturligtvis viktigt att man får i sig all den näring och energi som ens kropp är i behov av varje dag. Vissa med Crohns kan även behöva näringsvätskor och ibland är det nödvändigt med dropp i stället för vanlig mat och dryck. Detta är dock ovanligt!
Om man har Crohns sjukdom kan man behöva använda kosttillskott med alla livsviktiga vitaminer och mineraler också i tablettform. En del kan även behöva extra järn vid blodbrist.