ALS är en sjukdom som innebär att man blir förlamad. Sjukdomen gör att nervcellerna i hjärnan och ryggmärgen bryts ner och det är alltså de cellerna som aktiverar viljemässigt styrda muskler. Än i dag så är orsaken till ALS inte fastlagd och det går inte heller att bota den.
Däremot så går det ofta att behandla besvären vid ALS till viss del. Även om ALS gör att kroppen blir förlamad så påverkas varken syn eller hörsel och vanligtvis inte heller känseln och förmågan att hålla tätt. Dock så kan vissa insjuknade personer få en sämre kognitiv förmåga som bland annat då leder till en språkstörning.
Av alla personer som drabbas av ALS så brukar runt var tionde bli sjuk på grund av en ärftlighet. I Sverige får cirka 200 personer ALS varje år och det brukar i regel vara personer mellan 50 år och 70 år.
ALS står för ”Amytrofisk Lateral Skleros”. Det är vanligare att män får ALS än kvinnor. Hur länge en person kan leva med ALS varierar – vanligast är dock mellan två till fyra år efter diagnos medan andra lever ännu längre än så. Sjuka personer avlider på grund av andningssvikt.
Symtom på sjukdomen ALS
Det finns olika symtom och det varierar från person till person.
Förlamningen drabbar en viss del av kroppen först. Klassisk ALS brukar innebär att en fot eller en hand blir svag först och därefter så sprider sig förlamningen allt eftersom och når till sist andningsmuskulaturen.
ALS som kallas för ”bulbärpares” innebär att talet påverkas först i stället och därefter sväljningsfunktionen.
Har du besvär som påminner om ALS eller någon annan slags neurologisk sjukdom så bör du ta kontakt med din lokala vårdcentral direkt. Där får du en remiss av en läkare så att du får besöka en neurolog.
Undersökning vid misstanke om ALS
För att komma underfund med om du har ALS så genomförs först en undersökning av nervsystemet och detta är en undersökning som utförs av en specialist i neurologi. Om det finns tecken på ALS så brukar denna diagnos styrkas via EMG – elektromyografi. Detta är alltså en undersökning som genomförs på ett neurofysiologiskt laboratorium. Då mäts nervcellernas effekt på muskelfibrerna i kroppen.
Det finns andra sjukdomar med symtom som liknar ALS så som ”neuroborrelios” och ”neuroinflammation” och för att utesluta dessa sjukdomar så undersöker läkarna också din ryggmärgsvätska. Det gör genom lumbalpunktion. Hjärnan och ryggmärgen undersöks också med hjälp av en magnetkamera.
ALS – en obotlig sjukdom
Eftersom ALS är en dödlig sjukdom utan botemedel så finns det ingen behandling som botar den. Däremot finns det en medicin med ett verksamt ämne som kallas för riluzol. Med detta läkemedel så går det i många fall att förlänga livstiden något för en person som insjuknat i ALS. I dag sker det studier i hela världen för att försöka hitta nya behandlingsformer som hjälper till att bromsa sjukdomens utveckling.
I Sverige finns det i dag ett antal olika neurologiska kliniker som har speciella ALS-team på plats som består av en arbetsterapeut, fysioterapeuter, en kurator, logopeder, läkare och sjuksköterskor.